Bloeien
Hermafrodiet wietplant
Je moet er niet aan denken als wietkweker, je hebt een of zelfs meerdere hermafrodiete wietplanten in plantage staan. Een plant is genoeg om de hele oogst te verpesten, maar wat is een hermafrodiete wietplant eigenlijk? Cannabis is een tweeslachtige plantensoort, concreet betekent dit dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen niet aan dezelfde planten zitten. De mannelijke planten verspreiden via de lucht stuifmeel, dit komt terecht op de vrouwelijke plant waardoor er in de vrouwelijke bloemen zaden worden gekweekt.
Bij een normale kweek gebeurd dit bij de bevruchting van wietplanten. Kweek je binnen wiet, dan wil je de planten onbevrucht laten. Zijn de wietplanten eenmaal bevrucht dan wordt gestopt met het aanmaken van bloemen, alles wordt gericht op het aanmaken van zaad. Een wietplant die bevrucht is levert minder wiet op, simpelweg omdat deze minder potent is. De beste wiet komt ook af van een onbevruchte plant.
Meer lezenBloeien, Oogsten
Hoe kweek je dikke (én harde) toppen wiet?
Dikke, maar toch lekkere compacte en harde toppen kweken, dat wil natuurlijk iedere kweker. De looks en het formaat van de toppen zijn een belangrijke factor in het succes van de wiet. Dit zal grotendeels het succes en de kwaliteit van je wiet weerspiegelen. Als je je wiet in een coffeeshop koopt dan zul je het misschien nog wel eens op de koop toenemen, maar als je je eigen wiet kweekt en maanden lang je ziel en zaligheid in je wietplanten steekt.. Dan wil je uiteraard een mooie oogst dikke, harde, maar toch compacte toppen overhouden!
Hoe doe je dat toch?
Meer lezenBloeien
Toprot
Toprot, grauwe schimmel, ook wel Botrytis-rot genoemd. Het betreft een parasiet die vele planten, waaronder de door ons geliefde Cannabis Sativa, kan verpesten. In oktober is het oogstseizoen voor buitenkwekers weer in volle gang. Helaas zijn de nazomers in Nederland veelal nat en koelt het snel af, een perfecte bron voor schimmels om te groeien en zich te ontwikkelen. Wanneer je wietplanten buiten staan heb je dus veel kans op toprot. Maar hoe herken je toprot, wat kun je doen als je toprot hebt en, als belangrijkste, hoe voorkom je het?
Meer lezenBloeien, Groeien
Wiet kweken op hydrocultuur
Wiet kweken op hydrocultuur wint aan populariteit en terecht! Maar waarom eigenlijk en wat is wiet kweken op/in een hydrocultuur nu eigenlijk? In de basis stelt het niets meer of minder voor dan het kweken van wiet in water. Als kweker weet je dat water, naast lucht en licht, een essentieel element is voor wiet om te floreren. Er zijn verschillende hydroculturen, maar de basis is hetzelfde; de wortels nemen direct voeding en water op uit het water waar ze aan blootgesteld worden.
We lichten graag enkele veelgebruikte kweekmethoden voor je uit, uiteraard allen op basis van hydrocultuur!
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte, Verzorging
Deep water cultuur wietplanten
Deep water cultuur, afgekort als DWC, is een kweekmethode geschikt voor alle kwekers, van beginnend tot ervaren. Deze manier is 100% hydrologisch, aangezien je geen gebruik maakt van een kweekmedium als aarde, kokos of steenwol. Wietplanten in een DWC staan met hun wortels rechtstreeks in het voedingswater. Er worden enkel wat hydrokorrels gebruikt om stevigheid aan de planten te bieden.
Om het geheel van extra zuurstof te voorzien wordt doorgaans gebruik gemaakt van een aquariumpomp onderin het vat.
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte, Verzorging, Voeding
Wietplanten bewateren met een druppelaar
Dit is één van de meest veelzijdige hydrosystemen. Ze zijn zo veelzijdig omdat zo goed als ieder kweekmedium geschikt is voor een druppelsysteem. Of je nu met of zonder pot kweekt, en juist dat maakt het zo uniek!
Of je het nu aan een beginnende hydro-kweker met een druppelsysteem vraagt, of aan een ervaren kweker met een druppelsysteem, over het algemeen zijn kwekers zeer tevreden met druppelsystemen. Zelfs bij een ‘reguliere’ kweek in aarde zijn druppelsystemen geliefd en dat heeft dan weinig meer met hydro te maken, maar simpelweg omdat het voor automatische bewatering zorgt. Wietplanten presteren bovendien beter als ze druppels water krijgen, en niet een gieter in één keer.
Hoe dan ook, druppelsystemen werken altijd het beste samen met inerte kweekmediums, zoals steenwol, kokos of kleikorrels.
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte
Aeroponics
Aeroponic systemen worden vaak gezien als hydroponic, omdat er water aan te pas komt. Er zijn echter enkele wezenlijke verschillen tussen hydroponic kweken en aeroponic. Wat deze verschillen zijn en wat de voor- en nadelen zijn leggen we je graag uit.
Meer lezenBloeien, Groeien, Verzorging
Autoflower wietzaadjes, wat zijn dat?
Het ontstaan van autoflower wietzaadjes begint met een kruising met Ruderalis genetica. We kennen Indica en Sativa wietsoorten al langere tijd, Ruderalis is aan een opmars bezig gezien de stijgende populariteit van autoflowers. Dit komt met name door het feit dat ze automatisch gaan bloeien, je hoeft het aantal lichturen hiervoor niet aan te passen.Dit komt doordat Ruderalis cannabisplanten van origine in gebieden voorkomen waar de zomers kort zijn, maar de dagen extreem lang (zo’n 22 uur licht per dag). Bovendien zijn autoflowersoorten veelal eenvoudig te kweken en behoeven ze minder aandacht dan fotoperiode wietplanten.
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte, Verzorging
Buiten wiet kweken
Na 15 mei is het weer IJsheiligen geweest en dat betekent dat volgens weerkundigen de kans op nachtvorst zo goed als nihil is. Voor kwekers is dit het sein van het definitieve begin van het voorjaar, want wietplanten presteren niet op het moment dat de nachten kouder zijn dan een graad of 10.Niet getreurd, je kunt natuurlijk je wietzaden enkele weken tot ongeveer een maand eerder al binnen voor kweken. Nadat je je wietzaden hebt laten ontkiemen, kun je ze op warme, zonnige dagen al wat laten wennen aan de zon. Een (kleine) tuinkas is hiervoor ideaal. Ook kun je ze voor het raam of op het balkon voor laten groeien. Let op: na half april zijn de dagen pas lang genoeg om voor een natuurlijke groeiperiode te zorgen, daarvoor zul je de dagen iets moeten verlengen door het gebruik van een spaarlamp bijvoorbeeld.Na het lezen van dit artikel weet je genoeg om zelf buiten wiet te kweken!
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte, Verzorging
Binnen wiet kweken
In ons matige klimaat kun je, met geluk, slechts één goede buitenkweek per jaar draaien. Voor de liefhebbers die de maximale potentie van hun wietzaadjes willen benutten, bestaat er daarnaast de mogelijkheid om binnen wiet te kweken. Dit heeft iets meer voeten in de aarde, aangezien je niet langer overgeleverd bent aan Moeder Natuur. Wanneer je binnen kweekt zul je zelf de juiste omstandigheden moeten creëren voor je wietplanten.
Hier lees je alles over de essentie van een succesvolle binnenkweek!
Meer lezen