Aeroponic systemen worden vaak gezien als hydroponic, omdat er water aan te pas komt. Er zijn echter enkele wezenlijke verschillen tussen hydroponic kweken en aeroponic. Wat deze verschillen zijn e...
Aeroponic systemen worden vaak gezien als hydroponic, omdat er water aan te pas komt. Er zijn echter enkele wezenlijke verschillen tussen hydroponic kweken en aeroponic. Wat deze verschillen zijn en wat de voor- en nadelen zijn leggen we je graag uit.
Aeroponic systemen worden vaak gezien als hydroponic, omdat er water aan te pas komt. Er zijn echter enkele wezenlijke verschillen tussen hydroponic kweken en aeroponic. Wat deze verschillen zijn en wat de voor- en nadelen zijn leggen we je graag uit.
Aeroponics kweek je niet geheel zonder kweekmedium, immers alles dat je gebruikt om je (wiet)planten in te kweken is een kweekmedium. Lucht telt dan natuurlijk ook mee! Je wortels steken niet langer in een kweekmedium als aarde, kokos of water, maar groeien dus in de lucht. Er komt natuurlijk wel water aan te pas en hierdoor wordt vaak de vergelijking met hydroponic systemen gemaakt. Echter wordt het voedingswater op de wortels gesproeid/verneveld.
Wietplanten worden als het ware in een plantenbed aangebracht. Hieruit groeien de wietplanten omhoog richting het licht en de wortels groeien naar beneden in een afgesloten reservoir. In dit afgesloten reservoir worden de wortels klokje rond bespoten met water en voedingsstoffen. Deze komen dan dus direct op de wortels terecht.
Uiteraard kan dit niet vanaf het zaadje, zaailingen worden vaak opgekweekt in steenwol en vervolgens wordt de ronde steenwollen-pad in het plantenbed gelegd. Dit geeft je planten niet alleen stevigheid, maar regelt ook verdamping en bescherming tegen beschadiging en ziektes.
Er kleven flink wat voordelen aan het kweken in een aeroponic systeem, maar uiteraard zijn er ook nadelen om rekening mee te houden. Alle voor- en nadelen op een rij:
De opbrengst is werkelijk subliem te noemen. Dit komt vooral doordat water en voeding direct door de wortels wordt opgenomen. Er is geen tussenkomst meer van een medium dat voeding moet vasthouden of moet afgeven aan de wortels. Zuurstof is namelijk essentieel voor wietplanten en dit is dé manier om wortels bloot te stellen aan zoveel mogelijk zuurstof.
Ziektes komen met name voor in substraten als aarde en kokos en daar maak je in een aeroponic systeem geen gebruik van. Let wel op, schimmels als gevolge van vochtophoping kunnen natuurlijk wel voorkomen. Controleer daarom je systeem geregeld.
Geen kokos en geen aarde betekent ook geen gezeul met aarde en kokos, maar met.. water? Zelfs dat niet, de meest gangbare aeroponic systemen zijn in staat om het water te hergebruiken. Hierdoor hoef je niet dagelijks of wekelijks het water te verversen. Dit kan per aeroponic systeem verschillen, raadpleeg dus altijd goed de handleiding.
Naast de voordelen moeten ook de nadelen genoemd worden. Een aeroponic systeem is relatief gezien flink wat duurder dan een paar potten en een zak aarde. Daarentegen hoef je niet iedere kweek je ‘medium’ te verversen en dit scheelt dan weer in de kosten.
In een aeroponic systeem heb je dus ook geen buffer, mocht er even iets misgaan. Wortels sterven binnen een uur af en je systeem moet dus foutloos werken. Een potentieel gebrek moet snel opvallen en vervangen worden, want uitval is geen optie. Dit kan immers de hele kweek verpesten. Veelal is er om deze reden enige vorm van een hydroponic systeem om eventuele uitval op te vangen.