Kweekruimte, Verzorging
Meeldauw: Echte vs. Valse
Meeldauw is een veelvoorkomende schimmel tijdens het kweken. Niet alleen cannabis kwekers, maar ook reguliere moestuinierders kunnen te maken krijgen met meeldauw. Op haast alle planten, granen, struiken en bomen kan meeldauw voorkomen. Het is een oppervlakkige aantasting door schimmel, waardoor op verschillende delen van de plant een wit/grijze schimmelvorming zichtbaar wordt. Er wordt vaak gesproken over echte meeldauw en valse meeldauw, we leggen je graag de verschillen uit, hoe herken je snel met welke meeldauw je te maken hebt en natuurlijk hoe je het kunt voorkomen danwel genezen!
Meer lezenKweekruimte, Verzorging, Voeding
Eb en vloed bewateren
Eb en vloed bewateren
Kweken begint voor de meeste kwekers vaak in aarde en hier verfijnen ze zich dan vaak in door te zoeken naar de juiste aarde en juiste voeding in combinatie met de aarde die ze gebruiken. Kweken in aarde is een mooie opstap, maar wist je eigenlijk dat er een systeem is waar wietplanten nog beter in presteren? En dan uiteraard met het gemak dat je gewend bent van kweken in aarde. De resultaten zijn bovendien verbluffend.
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte, Verzorging
Deep water cultuur wietplanten
Deep water cultuur, afgekort als DWC, is een kweekmethode geschikt voor alle kwekers, van beginnend tot ervaren. Deze manier is 100% hydrologisch, aangezien je geen gebruik maakt van een kweekmedium als aarde, kokos of steenwol. Wietplanten in een DWC staan met hun wortels rechtstreeks in het voedingswater. Er worden enkel wat hydrokorrels gebruikt om stevigheid aan de planten te bieden.
Om het geheel van extra zuurstof te voorzien wordt doorgaans gebruik gemaakt van een aquariumpomp onderin het vat.
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte, Verzorging, Voeding
Wietplanten bewateren met een druppelaar
Dit is één van de meest veelzijdige hydrosystemen. Ze zijn zo veelzijdig omdat zo goed als ieder kweekmedium geschikt is voor een druppelsysteem. Of je nu met of zonder pot kweekt, en juist dat maakt het zo uniek!
Of je het nu aan een beginnende hydro-kweker met een druppelsysteem vraagt, of aan een ervaren kweker met een druppelsysteem, over het algemeen zijn kwekers zeer tevreden met druppelsystemen. Zelfs bij een ‘reguliere’ kweek in aarde zijn druppelsystemen geliefd en dat heeft dan weinig meer met hydro te maken, maar simpelweg omdat het voor automatische bewatering zorgt. Wietplanten presteren bovendien beter als ze druppels water krijgen, en niet een gieter in één keer.
Hoe dan ook, druppelsystemen werken altijd het beste samen met inerte kweekmediums, zoals steenwol, kokos of kleikorrels.
Meer lezenOogsten, Verzorging
Wiet drogen
Wiet drogen, wat zijn de beste manieren? Wanneer je kweek ten einde loopt komt het mooiste moment in zicht: het oogsten, drogen en consumeren van je zelfgekweekte wiet! Tijdens het droogproces kunnen ogenschijnlijk onbelangrijke punten alsnog zorgen voor een flinke vermindering van je opbrengst. Zowel als het op kwaliteit als op kwantiteit aankomt is het wiet drogen een zeer belangrijke stap, wellicht één van de belangrijkste tijdens het gehele kweekproces. Verkeerd drogen kan er namelijk voor zorgen dat je wiet nergens meer naar smaakt, aan potentie verliest en zelfs minder wiet oplevert dan wanneer je je wiet wel goed droogt.
Meer lezenOogsten, Verzorging
Wiet curen
Wiet curen: Het ultieme rijpingsproces voor je toppen. Nadat je toppen gedroogd zijn kun je ze direct roken, waarom zou je ze dan laten curen? Om de simpele reden dat, net als wijn bijvoorbeeld, wiet alleen maar lekkerder wordt en de potentie zelfs toeneemt naar mate ze cured, een vrij vertaling hiervan is dus het rijpen van de toppen.
Meer lezenBloeien, Groeien, Verzorging
Autoflower wietzaadjes, wat zijn dat?
Het ontstaan van autoflower wietzaadjes begint met een kruising met Ruderalis genetica. We kennen Indica en Sativa wietsoorten al langere tijd, Ruderalis is aan een opmars bezig gezien de stijgende populariteit van autoflowers. Dit komt met name door het feit dat ze automatisch gaan bloeien, je hoeft het aantal lichturen hiervoor niet aan te passen.Dit komt doordat Ruderalis cannabisplanten van origine in gebieden voorkomen waar de zomers kort zijn, maar de dagen extreem lang (zo’n 22 uur licht per dag). Bovendien zijn autoflowersoorten veelal eenvoudig te kweken en behoeven ze minder aandacht dan fotoperiode wietplanten.
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte, Verzorging
Buiten wiet kweken
Na 15 mei is het weer IJsheiligen geweest en dat betekent dat volgens weerkundigen de kans op nachtvorst zo goed als nihil is. Voor kwekers is dit het sein van het definitieve begin van het voorjaar, want wietplanten presteren niet op het moment dat de nachten kouder zijn dan een graad of 10.Niet getreurd, je kunt natuurlijk je wietzaden enkele weken tot ongeveer een maand eerder al binnen voor kweken. Nadat je je wietzaden hebt laten ontkiemen, kun je ze op warme, zonnige dagen al wat laten wennen aan de zon. Een (kleine) tuinkas is hiervoor ideaal. Ook kun je ze voor het raam of op het balkon voor laten groeien. Let op: na half april zijn de dagen pas lang genoeg om voor een natuurlijke groeiperiode te zorgen, daarvoor zul je de dagen iets moeten verlengen door het gebruik van een spaarlamp bijvoorbeeld.Na het lezen van dit artikel weet je genoeg om zelf buiten wiet te kweken!
Meer lezenBloeien, Groeien, Kweekruimte, Verzorging
Binnen wiet kweken
In ons matige klimaat kun je, met geluk, slechts één goede buitenkweek per jaar draaien. Voor de liefhebbers die de maximale potentie van hun wietzaadjes willen benutten, bestaat er daarnaast de mogelijkheid om binnen wiet te kweken. Dit heeft iets meer voeten in de aarde, aangezien je niet langer overgeleverd bent aan Moeder Natuur. Wanneer je binnen kweekt zul je zelf de juiste omstandigheden moeten creëren voor je wietplanten.
Hier lees je alles over de essentie van een succesvolle binnenkweek!
Meer lezenVerzorging, Voeding
Voeding voor wietplanten
Zeer belangrijk tijdens het kweken van wietplanten is dat je de juiste voeding toedient. Een veelgemaakte beginnersfout is te veel of te weinig voeding geven, al is het laatste minder schadelijk voor je wietplanten. Wanneer je wietplanten een overschot aan voedingsstoffen binnenkrijgen dan kan dit tot de dood van je geliefde wietplanten leiden.
Inmiddels zijn er van heel wat leveranciers complete voedingslijnen te verkrijgen. Hier zit dan vaak een compleet pakket aan voeding in voor de gehele kweek, denk aan wortelstimulator en voeding voor de groeifase. Evenals voeding voor tijdens de (late) bloeifase.
Meer lezen