Dikke, maar toch lekkere compacte en harde toppen kweken, dat wil natuurlijk iedere kweker. De looks en het formaat van de toppen zijn een belangrijke factor in het succes van de wiet. Dit zal grot...
Dikke, maar toch lekkere compacte en harde toppen kweken, dat wil natuurlijk iedere kweker. De looks en het formaat van de toppen zijn een belangrijke factor in het succes van de wiet. Dit zal grotendeels het succes en de kwaliteit van je wiet weerspiegelen. Als je je wiet in een coffeeshop koopt dan zul je het misschien nog wel eens op de koop toenemen, maar als je je eigen wiet kweekt en maanden lang je ziel en zaligheid in je wietplanten steekt.. Dan wil je uiteraard een mooie oogst dikke, harde, maar toch compacte toppen overhouden!
Hoe doe je dat toch?
Dikke, maar toch lekkere compacte en harde toppen kweken, dat wil natuurlijk iedere kweker. De looks en het formaat van de toppen zijn een belangrijke factor in het succes van de wiet. Dit zal grotendeels het succes en de kwaliteit van je wiet weerspiegelen. Als je je wiet in een coffeeshop koopt dan zul je het misschien nog wel eens op de koop toenemen, maar als je je eigen wiet kweekt en maanden lang je ziel en zaligheid in je wietplanten steekt.. Dan wil je uiteraard een mooie oogst dikke, harde, maar toch compacte toppen overhouden!
Hoe doe je dat toch?
Een van de belangrijkste invloeden op luchtige, of juist super compacte, toppen, blijft de temperatuur. Vaak zijn fluffy, luchtige toppen het resultaat van een te hoge temperatuur rond de toppen en/of te koude nachten, waardoor de toppen zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Hoewel cannabis onder vrij veel omstandigheden prima groeit en vaak vergeleken wordt met onkruid, tijdens de bloeifase zijn er een hoop factoren die invloed kunnen hebben op de productie van toppen.
Als temperatuur een probleem is, dan zul je met name in de zomer merken dat je luchtige toppen kweekt. De omgevingstemperatuur zal met name dan net iets hoger zijn in je kweekruimte, door de warmere lucht buiten.
Tip: Zorg voor een temperatuur van maximaal 26 graden gedurende de dag. In de nacht mag dit zakken tot uiterlijk 15 graden Celcius.Om de temperatuur dichter bij elkaar te houden kun je gedurende een binnenkweek je dag/nacht-ritme omdraaien, d.w.z. ’s nachts de lampen aan en overdag de lampen uit. Zo zal er een minimale temperatuurschommeling zijn.
Te droge lucht kan er in extreme omstandigheden voor zorgen dat je wietplanten simpelweg uitdrogen boven de grond en niet in staat zijn om mooie volle toppen te produceren. Wederom fluffy toppen als resultaat. Een ideale luchtvochtigheid om cannabis te kweken is aan het begin van de groeifase zo’n 60%, gaandeweg de eerste bloeiweken zou dit idealiter 50-55% zijn. Tegen het einde van de bloei zou je nog iets verder kunnen zakken, naar zo’n 40-45%. Dit helpt bovendien ook nog eens schimmels te voorkomen. Een te hoge luchtvochtigheid gedurende de late bloei of tijdens het drogen kan voor toprot zorgen
Tip: Zorg voor een ideale luchtvochtigheid. Ventileren is de sleutel voor een goede afvoer/aanvoer van lucht en vocht. Door een hygrometer in je kweekruimte te plaatsen kom je er snel achter of de luchtvochtigheid omhoog of omlaag moet.
Een van de factoren waar je zelf weinig aan kunt doen: genetica. Enkel wietzaden van de beste kwaliteit groeien, onder de juiste omstandigheden, uit tot haast perfecte wietplanten. In ons assortiment wietzaden kom je daarom enkel zorgvuldig geteelde wietzaden van de hoogste kwaliteit tegen.
Door het vooral simpel te houden en niet direct 24/7 met je kweek bezig te willen zijn, zorg je voor de beste resultaten. Stippel een schema uit en kijk ook vooral naar je wietplanten, maar laat de ‘natuur’ ook haar werk doen. Binnen kwekers spelen zelf voor god door de natuur binnen na te bootsen, maar ook dan hebben wietplanten vooral tijd nodig. Til je potten bijvoorbeeld gewoon eens op om te voelen of het alweer tijd is voor een waterbeurt. Door het te complex te maken of door te veel te willen doen met je wietplanten kun je een hoop verpesten, eenvoud maakt macht dus!
Een goede lichtbron staat aan de basis van een succesvolle kweek, een hoge opbrengst en potente wiet. Zeker iets om je goed in te verdiepen en niet zomaar een tweedehands lamp aan te schaffen. Kweken onder HPS of LED heeft vandaag de voorkeur en kwekers behalen hier de beste resultaten mee. Bedenk je wel dat een 1000 Watt HPS lamp ideaal kan klinken voor een hoge opbrengst wanneer je de 1 gram per watt haalt, maar je zult dan ook aan koeling moeten denken. De gemiddelde hobbykweker kan op een vierkante meter prima uit met een 400 of 600 Watt HPS lamp.
Alles over verlichting en wietplanten lees je hier.
Met mate, dat is het belangrijkste wanneer het over voeding gaat. Gebruik het liefst voeding van één fabrikant en volgens de richtlijnen van de fabrikant. Let ook goed op of de aarde die je gebruikt al bemest is. Aarde kan voor maanden voedingsstoffen bevatten, bijvoeden is dan niet nodig. Als het om de juiste voedingsstoffen gaat in ieder geval. Wat dosering betreft, liever halveren dan net iets te veel geven.
Hier lees je alles over voeding en cannabisplanten
Ongemakkelijkheden tijdens de kweek zijn te voorkomen door bijvoorbeeld de pH-waarde en EC-waarde van je medium en (voedings)water te controleren. Hierdoor weet je altijd zeker dat je wietplanten water krijgen van de juiste zuurtegraad. Door de EC-waarde te meten weet je of je wietplanten voorzien zijn van voldoende voeding. Of dat de volgende voedingsbeurt met een iets hoger EC-gehalte zou moeten zijn. Een te hoog EC-gehalte kan omlaag gebracht worden door simpelweg geen voeding meer toe te voegen en enkel water te geven. Hierdoor ‘verdun’ je het medium.
Bud Swelling is een relatief onbekende manier om vooral voor dikkere toppen wiet te zorgen. Het klinkt vrij drastisch, maar is bewezen effectief. Door rond de 3e week van de bloei, wanneer de eerste topjes goed zichtbaar worden, het bovenste plukje van je toppen, zo’n drie millimeter, weg te knippen. Jawel, weg te knippen. De toppen worden niet alleen dikker, maar zullen ook nog eens meer trichomen bevatten. Probeer het maar eens uit op één van je wietplanten. Je zou dit elke 10-14 dagen kunnen herhalen, maar het volstaat ook door het eenmaal rond de derde bloeiweek uit te voeren.
Elk succesvolle kweek eindigt met spoelen, om opgehoopte zouten, mineralen en voeding in je medium weg te laten vloeien. Wanneer je met biologische producten werkt zou een paar dagen spoelen volstaan. In andere gevallen is aan te raden om minimaal 1 week voor je oogst te beginnen met spoelen. Door enkel water te geven in de laatste 1 à 2 weken bevorder je de smaak en potentie van je wiet. Doe je dit niet dan zal je wiet zeer scherp zijn en niet echt lekker om te roken.
Let op: Spoelen betekent niet dat je ineens liters meer gaat geven. Zorg dat je aarde goed nat is, maar je hoeft ook weer niet zo veel te geven dat er een plas onder je pot blijft liggen. Dit kan averechts werken aangezien de wortels dan zuurstofproblemen kunnen krijgen.
Wiet drogen is een essentiële stap in het proces naar dikke en harde toppen wiet. Te snel drogen zorgt voor kruimelige en droge wiet waar weinig smaak meer aan zit. Te langzaam drogen kan voor schimmels zorgen en vochtige wiet, die slecht te verkruimelen is en een soort frummel wiet wordt.
Hier lees je hoe je je wiet moet drogen
Na het drogen is het tijd om je wiet zorgvuldig te curen. Dit kun je vergelijken met het rijpen van bijvoorbeeld wijn en whisky. Door te curen zal je wiet beter gaan smaken en het zal de potentie ook zeker ten goede komen. De beste wiet is wiet die maandenlang zorgvuldig is gecured.