Vaak vragen kwekers ons hoeveel water wietplanten ongeveer nodig hebben en of dit per soort kan verschillen. Zelfs per soort kunnen wietplanten een verschillende behoefte aan water hebben. Er zijn ...
Vaak vragen kwekers ons hoeveel water wietplanten ongeveer nodig hebben en of dit per soort kan verschillen. Zelfs per soort kunnen wietplanten een verschillende behoefte aan water hebben. Er zijn verschillende theorieën te vinden, maar hoe weet je precies hoeveel water je wietplanten nodig hebben en hoe vaak/hoe veel water geef je ze dan? Antwoorden op alles wat je je afvraagt rondom het bewateren van je wietplanten lees je hier!
Vaak vragen kwekers ons hoeveel water wietplanten ongeveer nodig hebben en of dit per soort kan verschillen. Zelfs per soort kunnen wietplanten een verschillende behoefte aan water hebben. Er zijn verschillende theorieën te vinden, maar hoe weet je precies hoeveel water je wietplanten nodig hebben en hoe vaak/hoe veel water geef je ze dan? Antwoorden op alles wat je je afvraagt rondom het bewateren van je wietplanten lees je hier!
Elke wietplant heeft haar eigen behoefte aan water. Hierdoor is het lastig om vragen rondom water geven nauwkeurig te beantwoorden. Gelukkig zijn er wel een paar vuistregels waar je op terug kunt vallen wat water geven betreft. Hoe weet je bijvoorbeeld wanneer je weer water moet geven?
Allereerst zijn er natuurlijk hulpmiddelen om je hierbij te helpen, deze meten het vochtgehalte in de grond en zullen bijvoorbeeld van kleur veranderen. Hierdoor weet je dat er weer vocht bij kan en door in de gaten te houden hoeveel water je geeft en hoeveel tijd tussen het geven van water zit, weet je na een paar keer hoeveel water je wietplanten ongeveer nodig hebben en ook binnen welke periode.
Goed om tijdens het water geven aandacht aan te besteden is de pH-waarde van het water. Per soort kan de ideale pH-waarde verschillen, maar deze zal haast altijd tussen de 5,5 en 6,5 zijn. Een te hoge of lage waarde kan zorgen voor fikse problemen tijdens de groei of bloei. Zo kan het voorkomen dat je wietplanten geen voedingsstoffen meer opnemen bij een te hoge pH-waarde van de grond en zijn ze extra gevoelig voor schimmels bij een te lage waarde.
Let op als je voeding bij het water doet, dit kan namelijk de pH-waarde al verhogen of verlagen. Weet voor jezelf wat de toevoeging van de voeding doet met de pH-waarde van je water. Sommige biologische voeding regelt, in combinatie met kweken met biologische aarde, automatisch de pH-waarde van je aarde. Hierdoor heb je helemaal geen omkijken naar het aanpassen van de pH-waarde, mits je pH-waarde van nature niet al veel te hoog is (8-9).
Regenwater is ideaal om te gebruiken als water voor je planten, aangezien regenwater van nature een pH-waarde heeft van 6-7. Regenwater is dus vrij zacht vergeleken met kraanwater en behoeft weinig aanpassing, iets aanzuren met pH-min of citroensap is vaak voldoende.
Wanneer de bovenlaag van je aarde droog is of er droog uit begint te zien, hoeft dat nog niet te betekenen dat je wietplanten alweer water nodig hebben. Om zeker te weten dat je wietplanten weer behoefte hebben aan water kun je de volgende methoden toepassen.
Een methode die van oudsher wordt gebruikt en die ook zeer doeltreffend is, is door je potten vast te pakken en te voelen hoe zwaar deze zijn. Uiteraard doe je dit het liefst wanneer je weet dat de grond zo goed als droog is. Na het water geven zul je merken dat je potten een stuk zwaarder zijn. Zo kun je op basis van gewicht aanvoelen of je wietplanten behoefte hebben aan water.
Heb je lange satéprikkers in huis? Dan kun je ook een prikker in de aarde steken. Wanneer hier nog een beetje aarde aan blijft kleven dan is je aarde nog vochtig. Is je aarde droog dan zal de prikker ook droog en zo goed als schoon uit de aarde komen. Je weet dan dat het tijd is om ze wat water te geven.
Dit kan dus per wietplant, zelfs van dezelfde wietsoort, flink verschillen. Een gemiddelde wietplant zal in de eerste dagen na het ontkiemen genoeg hebben aan enkele druppels water. De beginnende wortels kunnen immers nog niet heel veel water opnemen. Na enkele weken groei kan dit oplopen tot enkele honderden milliliters per keer dat je water geeft.
Twee tot drie keer water geven per week zou ruim voldoende moeten zijn, afhankelijk van de maat van je potten. Een kleinere pot heeft een kleinere buffer en kan dus best goed elke dag behoefte hebben aan wat water. In de regel zijn twee dingen belangrijk:
Zorg dat je grond de tijd heeft om uit te drogen, dit stimuleert de vorming van wortels.
Het is beter om kleine beetjes te geven en wat vaker water te geven, dan dat je er eens per week een liter water bij gooit. Een te veel aan water zal snel wortelrot en andere ongewilde schimmels of wortelproblemen veroorzaken.
Je wietplanten zullen naar mate ze groter worden steeds meer behoefte krijgen aan voedingsstoffen. Ook dit is afhankelijk van je kweekmedium. Biologische aarde heeft vaak de kracht om de pH-waarde te optimaliseren. Hierdoor heb je zelf geen omkijken meer naar de pH-waarde. Kweek je echter op kokos dan is het een absolute must om de pH-waarde nauwlettend in de gaten te houden.
Voor je aan de slag gaat is het dus raadzaam om de instructies van de producenten van je voeding en kweekmedium te lezen. Je doet er over het algemeen goed aan om de voedingslijn van de producent te nemen waar je ook het kweekmedium van hebt.
Er bestaan vandaag de dag zogenaamde druppelsystemen. Met deze druppelsystemen krijgen je wietplanten automatisch water wanneer ze dit nodig hebben. Vaak meten deze systemen de droogte van de aarde met een sensor, of dienen ze gewoon om de zoveel minuten wat water toe. Het grote voordeel is natuurlijk dat je geen omkijken meer hebt naar het bewateren van je wietplanten.
Nadelen zijn er helaas ook, want een dergelijk systeem kan kapot gaan of zelfs kortsluiting veroorzaken. Je raakt de controle over het water geven ook een beetje kwijt en je zult snel moeten schakelen op het moment dat blijkt dat ze toch net te weinig of te veel water krijgen. Onderhoud van deze systemen kost ook geld. Denk aan een sensor of een slangetje vervangen wanneer deze defect is.
Het zal je dus een hoop tijd besparen, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Nadelen waar je minder of zelfs geen last van hebt als je gewoon je gieter vult en je wietplanten zelf water geeft. Deze zul je tegen elkaar af moeten wegen om voor jezelf te bepalen wat wijsheid is.
Gewapend met de gieter kun je natuurlijk prima zelf je wietplanten bewateren. Heb je gelijk even wat quality time met je dames. Let er bij jonge wietplanten op dat je niet te enthousiast bent en te veel water geeft, dit is namelijk veel lastiger op te lossen dan een water tekort.
Bij jonge wietplanten is het daarom aan te raden om de grond lichtjes te bevochtigen met de plantenspuit. Wanneer de bovenste laag weer droog is dan pak je de plantenspuit er weer bij om de bovenste laag weer te bevochtigen. Begint je wietplant meer bladeren te krijgen dan loont het om over te stappen op de gieter.
Tip: Maak de aarde bij het planten van je wietzaadje of het overpotten van je wietplantje vochtig, niet door en door nat. Dit zodat je wietplantje of zaadje zich goed kan ontwikkelen en de wortels goed naar water moeten zoeken.
Tijdens een kweek met LED verlichting is de juiste dosering van water nog belangrijker. Door de mindere warmte die LED verlichting afgeeft, zullen je wietplanten ook aanzienlijker minder water gebruiken. Als je kweken onder HPS gewend bent dan kan dit een flinke aanpassing zijn.
Kijk goed naar je wietplant en voel regelmatig of je aarde nog vochtig is. Wanneer je wietplanten te veel water hebben gehad zullen ze lastiger herstellen wegens het mindere waterverbruik van de wietplanten onder LED. Lees je ook goed in wat de fabrikant hierover voorschrijft.
Vaak zul je in combinatie met voeding bijvoorbeeld speciale toevoegingen moeten gebruiken, om te zorgen dat je wietplanten toch hun benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Dit is belangrijk omdat je minder water geeft en de verhouding voeding/water anders een overkill zal worden voor je wietplanten.
Essentieel is natuurlijk aan je wietplanten eventuele tekorten of overschotten te kunnen herkennen. Een overschot aan water is zeer lastig op te lossen, vandaar dat met klem wordt aangeraden om niet teveel water in één keer te geven. Wanneer je het water aan de onderkant van je potten ziet weglopen dan heb je in feite al te veel water gegeven.
Een overschot herken je aan hangende bladeren die nog wel enige stevigheid kennen. Dit in tegenstelling tot een plant die te weinig water heeft gehad. Deze zal ook hangende bladeren vertonen, maar dan ook echt slappe en futloze bladeren. Heeft je wietplant te weinig water gehad dan is het een kwestie van direct water geven, maar overdrijf niet met het geven van water.
Heb je meer water gegeven dan nodig dan is het aan te raden om je wietplanten de tijd te geven om dit overtollige water op te nemen en te verwerken. Even geen water geven is dan dus de oplossing en dan maar hopen dat de aarde binnen een paar dagen weer droog is.
Ben je op zoek naar nog meer informatie over wiet kweken? Neem dan een kijkje bij de Kennisbank waar je alles vindt over het kweken van wiet. Staat je vraag er niet bij of heb je een aanvullende vraag? Laat het vooral weten door contact met ons op te nemen.