Nog zo’n snoeitechniek, fimmen. Een stuk minder bekend dan toppen, maar minstens zo effectief. Wellicht zelfs effectiever, je zal namelijk geen twee, maar vier of zelfs meer toppen creëren. Dit ...
Nog zo’n snoeitechniek, fimmen. Een stuk minder bekend dan toppen, maar minstens zo effectief. Wellicht zelfs effectiever, je zal namelijk geen twee, maar vier of zelfs meer toppen creëren. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen en natuurlijk gaan we deze met je doornemen.
Nog zo’n snoeitechniek, je wietplant fimmen. Een stuk minder bekend dan toppen, maar minstens zo effectief. Wellicht zelfs effectiever, je zal namelijk geen twee, maar vier of zelfs meer toppen creëren. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen en natuurlijk gaan we deze met je doornemen.
FIM staat voor “Fuck I Missed”, een inmiddels legendarische uitspraak van een kweker die zijn wietplant wilde toppen, maar niet de hele hoofdtop er afknipte. Na een week bleek echter dat dit resulteerde in nóg meer potente hoofdtoppen. Sindsdien zorgt menig kweker voor een zee aan toppen door ze te fimmen. Je kunt hierdoor met relatief weinig wietplanten een kweekruimte vullen met toppen.
Fimmen lijkt in de basis op toppen, maar in tegenstelling tot het toppen knip je niet de hele hoofdtop weg. Je knipt zo’n 75% van de hoofdtop weg, hierna zal het groeihormoon dat normaal enkel naar de hoofdtop, of de twee hoofdtoppen, gaat, ook zorgen dat er meerdere toppen ontwikkelen.
Fimmen is een HST-methode, wat staat voor High Stress Training, net als toppen van wietplanten. Je doet er goed aan om pas te fimmen nadat de eerste twee vertakkingen gevormd zijn. Ervaren kwekers wachten echter vaak tot rond de derde/vierde week van de groei, zodat de wietplanten zichzelf kunnen ontwikkelen en sterker zijn voor ze de stress over zich heen krijgen.
Aangezien sommige wietsoorten gevoeliger zijn voor stress dan andere wietsoorten, is het aan te raden om uiterlijk twee weken voor aanvang van de bloeifase te fimmen. Hierdoor voorkom je onnodige stress tijdens de bloeifase of dat je wietplanten zelfs trekjes van een hermafrodiet krijgen.
Er zijn dus een aantal duidelijke voordelen aan het fimmen van je wietplanten:
Na alle voordelen zal je je wel afvragen of er ook nog nadelen zijn. Niet veel, maar dit zijn ze:
Fimmen is zeker aan te raden wanneer je de tijd hebt. Ga niet overhaast te werk en zet je wietplanten niet direct in de bloei na het fimmen. Onderaan de streep zullen de meeste kwekers het erover eens zijn dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.